Spletne strani brez sramu kradejo vaše podatke

Številne spletne strani uporabljajo skripta tretjih ponudnikov z namenom izvajanja zbiranja in obdelave podatkov v statistične (in druge) namene.

Zadnje čase pa vedno več strani uporablja skripte, ki počno še bistveno več kot to, namreč beležijo uporabnikove pritiske na tipkovnico, premike miške in uporabo koleščka ter uporabnikovo obnašanje skupaj s podrobnostmi o ogledu vsebin na posamezni strani ali več straneh posredujejo na neke spletne strežnike - z vednostjo skrbnika strani ali brez. Pri npr. izpolnjevanju polj spletnega obrazca skrbnik knjižnice prej ve, kaj vnašate kot strežnik. Prav tako ve, kako premikate miško, kje se izgubljate. Omenjeno orodje je bilo (in še vedno je) primarno namenjeno izboljšanju uporabniške izkušnje in odpravi težavnih delov strani, a sedaj ga lahko nepridipravi izkoristijo za pridobivanje najrazličnejših osebnih podatkov in navad uporabnika, s katerimi lahko v nadaljevanju pripravijo napad ali prevaro.

 Z verigo sreče do novih uspehov

Družba Unistar PRO letos praznuje 25. obletnico. Direktor Miran Boštic ve, da upravlja z znanjem in sposobnostmi več kot sto strokovnjakov, zato bo podjetje usmeril na zahtevnejša zahodna in severna tržišča.

Preberi celoten intervju.